Co warto zjeść (i wypić) w Kazimierzu Dolnym

Obiady - Kazimierz DolnyKazimierz Dolny to miasto o magnetycznym uroku, które z roku na rok przyciąga rzesze turystów. Jeszcze tu nie byliście? Poznajcie trzy powody, dla których koniecznie powinniście zaplanować wycieczkę do Kazimierza, a gdy już będziecie gotowi - przeczytajcie dalszą część artykułu.

Znajdziecie tam praktyczne podpowiedzi, co i gdzie warto w Kazimierzu Dolnym zjeść i wypić.


Trzy powody, by odwiedzić Kazimierz Dolny

Zanim zagłębimy się w temat jedzenia w Kazimierze - chcemy Was przekonać, że naprawdę warto go odwiedzić. Wystarczą trzy powody, żebyście zaczęli pakować walizki i szukać noclegu w Kazimierzu. Oto one:

  1. Historia i zabytki - nad Kazimierzem Dolnym góruje Baszta, która pochodzi z XIII wieku (to najstarszy element kazimierskiego krajobrazu!). Została wzniesiona w celu zapewnienia bezpieczeństwa szlakom handlowym, które w owym czasie tamtędy biegły. Poniżej Baszty stoi urokliwy Zespół Zamkowy, a wzdłuż Wisły możemy podziwiać doskonale zachowane spichlerze, świadczące o niegdysiejszej potędze Kazimierza w handlu zbożem spławianym królową polskich rzek. W centrum miasta do oglądnięcia są choćby Kamienice Przybyłowskie, jatki miejskie, synagoga i kazimierska fara. Część kazimierskich zabytków uchodzi za unikatowe w skali całej Europy!
  2. Wyjątkowa przyroda z wąwozami lessowymi - całe miasto okala sieć malowniczych wąwozów, które można zwiedzać zarówno pieszo, jak i na rowerach. Wąwóz Plebanka dzieli od kazimierskiego Rynku zaledwie kilka minut spaceru. Do najbardziej znanych i budzących największy zachwyt należy Wąwóz Korzeniowy (nazywany również Korzeniowym Dołem), w którym niezwykły klimat (dosłownie i w przenośni) tworzą wystające z ziemi korzenie wiekowych drzew.
  3. Artystyczna atmosfera - pod koniec XIX i na początku XX wieku Kazimierz Dolny stał się stolicą rekreacji dla ówczesnych wyższych sfer, inteligencji i artystów. Tę artystyczną atmosferę odczuwa się w Kazimierzu Dolnym do dziś, zarówno na co dzień, jak i podczas rozmaitych festiwali odbywających się w mieście przede wszystkim w okresie letnim. Dwa najbardziej znane i gromadzące najliczniejszą widownię do Festiwal Filmowy "Dwa Brzegi" oraz festiwal muzyczny Kazimiernikejszyn.

Przekonani? Świetnie! W trakcie intensywnego (mniej lub bardziej) zwiedzania z pewnością będziecie potrzebowali zdrowej porcji kalorii, by mieć siły na… jeszcze więcej zwiedzania! Gdzie i co warto zjeść?

Obiady - Kazimierz Dolny

Dobre i tanie jedzenie w Kazimierzu Dolnym

Udając się w różnego rodzaju podróże turyści najchętniej decydują się na jedzenie regionalne, charakterystyczne dla danego miejsca oraz przygotowywane z produktów pochodzących od lokalnych dostawców. W Kazimierzu Dolnym znajdziemy minimum kilka takich miejsc, w których tanie jedzenie jest równocześnie dobre i świeże, przyrządzane według tradycyjnych receptur, odpowiednio zbilansowane, domowe…

Klasyczne obiady

Zwiedzanie może zmęczyć, a tym, co doda nam energii jest… obiad jak u mamy lub babci. Domowe jedzenie serwuje w Kazimierzu Dolnym Restauracja Pod Basztą. Zjemy tutaj między innymi schabowego na zasmażanej kapuście, panierowanego fileta drobiowego z ziemniakami z wody, pyszne placki ziemniaczane, a także domowej roboty pierogi i lekkie sałatki (nie tylko dla wegetarian!). Właściciele Restauracji zapewniają, że korzystają z usług lokalnych producentów i dostawców żywności, dzięki czemu mogą oferować swoim gościom wyłącznie najwyższej jakości, świeże jedzenie. Pod Basztą mile widziani są zarówno pojedynczy goście, całe rodziny (jest tutaj zresztą specjalne menu dla dzieci), jak i grupy zorganizowane. Jedzenie jest zawsze smaczne, a co równie ważne - tanie!

Pizza - Kazimierz Dolny

Oryginalnie i zaskakująco

Jeśli nie domowe jedzenie i nie fast food to… coś oryginalnego i zaskakującego nasze kubki smakowe! Niebanalne potrawy, zaskakująco doprawione i nieszablonowo podane to domena kilku knajp w Kazimierzu Dolnym.

Wybierając się do Wąwozu Korzeniowego możemy zatrzymać się na posiłek w Klubojadalni Przystanek Korzeniowa, w której niemal wszystkie potrawy mają swój oryginalny charakter. Na śniadanie zjemy tutaj np. wędzony kozi ser, ze śledziem łososiowym, korzeniowym labneh i kwaśnymi ziemniakami, a w porę kolacji idealnie wpisze się szarpana wołowina w bułce orkiszowej, z piklowanymi winogronami i grillowanym ananasem. Dania obiadowe zaspokoją głód - zarówno ten fizyczny, jak i ten związany z chęcią odkrywania nowych smaków (lub starych smaków w nowych wydaniach). Warta spróbowania jest choćby lokalna kaszanka, podawana z bakłażanowymi piklami i bezglutenowym chlebem z ziaren.

Unikatowe jedzenie i atmosferę odnajdziemy również w lokalnym bistro Trzeci Księżyc, zlokalizowanym na Małym Rynku. Na śniadanie zjemy tu choćby szakszukę, na deser jaglany krem limonkowy z domową konfiturą i prażonymi orzeszkami, a na kolację - niesamowite tarty. Trzeci Księżyc to również miejsce słynące z doskonałej muzyki (na żywo!) i wyśmienitych trunków (przede wszystkim lokalnego cydru i wina), podawanych z wyjątkowymi przekąskami (np. wędzonego sera koziego, pochodzącego od lokalnego producenta z Cichostowa).

Hotel w Kazimierzu Dolnym

Uniwersalna pizza

Pizza to doskonały sposób na zaspokojenie mniejszego i większego głodu. Można ją zjeść w porze obiadowej lub na kolację. Bez względu na porę - dodaje energii i sprawia, że uśmiech sam pojawia się na ustach zmęczonego zwiedzaniem turysty. Warunek? Jest tylko jeden! Pizza musi być przygotowana z najwyższej jakości składników i w porządnym piecu opalanym drewnem. Pyszna pizza w Kazimierzu Dolnym czeka na nas w Pizzerii Pod Baszta. Ponad 20 kompozycji do wyboru (m.in. kultowa "Studnia" z szynką, salami, boczkiem, kabanosami oraz cebulą i suszonymi pomidorami, czy "Italian Baszta" z kaparami, rukolą, serem pleśniowym i szynką parmeńską), serwowanych w dwóch rozmiarach, z możliwością dobrania ulubionych dodatków.

Smacznego zwiedzania Kazimierza Dolnego!

Autor: www.podbaszta.pl.

Komentarze