Nietypowe pizze - sprawdź je wszystkie!

Smaczna pizzaPizza z jajkami, strusim mięsem, a może na zimno? Ile głów, tyle pomysłów na urozmaicenie tego klasycznego dania. Bo co kraj, to obyczaj! A że wypiek ten raczej trudno zepsuć, to mnóstwo ludzi próbuje stworzyć na jego bazie nowatorskie, kreatywne przepisy. Oto wybór najciekawszych placków z różnych krańców świata!

Brazylijska uczta z groszkiem

Zielony groszek. To dodatek, który triumfuje na pizzach rodem z gorącej Brazylii. Coś, co dla nas - fanów salami - brzmi dość dziwnie, tam jest niezwykle popularne. W tym dalekim kraju na wierzch potrawy równie chętnie kładzie się przepiórcze jaja, marchewkę, buraki, a nawet… rodzynki. Alternatywa dla ananasa? Czemu nie!

Dzika Australia

Jeśli ktoś - w naszym mniemaniu - gustuje w nietypowych składnikach, to bez wątpienia są to Australijczycy. W kraju kangurów pizza jest równie egzotyczna, co krążące po ulicach pająki. Na placku z pomidorami znajdziemy tutaj mięso z krokodyla, kangura właśnie, a nawet ze strusia emu. A wszystko to oblane solidnie sosem barbecue. Oto wersja dla odważnych.

Rybna Rosja

Placek rodem ze Wschodu też odrobinę się różni od klasycznej włoskiej margherity. Tutaj, zamiast gorącego placka z pomidorami i serem, dostaniemy zimną potrawę obłożoną… rybami! Tak jest. Na rosyjskiej pizzy odkryjemy makrelę, tuńczyka, a nawet łososia czy sardynki. Doskonały pomysł na Wigilię.

Jaja z Francji

Francuzi słyną ze specyficznych wyborów żywieniowych. Po ślimakach i żabich udkach przyszedł czas na wypiek z jajkiem sadzonym. To akurat pomysł, który może przyjąć się w Polsce. Rozpływające się po cieście, płynne żółtko? Brzmi smakowicie. A jeśli pod spodem znajdziemy pyszne, kruche ciasto i aromatyczny sos pomidorowy, otrzymamy zestaw idealny.

Niemiecki miszmasz

Ulubiona wersja Niemców to spore zaskoczenie. Ten poukładany, zachowawczy naród trochę zaszalał w kwestii placka z pieca. Tutejsza odmiana jest bowiem solidnie okraszona tuńczykiem. Dwie wersje przysmaku to tuńczyk solo i taki, który spoczywa dumnie na warstwie z różnych warzyw. Od cebuli, aż do kukurydzy.

Indyjska baranina

Pizza rodem z Indii to placek, na którym znajdziemy nieszczególnie popularne w Polsce składniki. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie na nim baraniny i marynowanego imbiru. To smaki, które trzeba przetestować - brzmi pysznie!

Pikanteria z Palestyny

Ostre, ciekawe, nietypowe - takie są składniki, które Palestyńczycy rzucają na klasyczny włoski wyrób. Na podstawie z ciasta można tutaj odkryć taki rarytasy jak cynamon lub orzeszki piniowe, które stanowią doskonały dodatek do wielu innych, bardziej tradycyjnych składników. Ciekawostką jest, że aplikowane przez nas do rosołu ziele angielskie, jest tam pizzowym przysmakiem.

Różności z Polski

A jeśli akurat nie wybieramy się w podróż życia, tylko mamy ochotę odwiedzić pizzerię w warszawskim Wawrze, sprawdźmy lokal sieci Dominium. Pyszne smaki, domowej roboty ciasto i szeroki wybór wypieków sprawią, że każdy odnajdzie tutaj swój przysmak. Prosty lub skomplikowany. Pizza w Wawrze? Oczywiście - z Dominium.